Fonden SEMAI styrker kvaliteten med en række nye tiltag
Borgernes trivsel og udvikling har allerhøjeste prioritet i Fonden SEMAI. Det slår direktør Mathias Caland fast. Han har sammen med sine kolleger i fonden netop lanceret en række tiltag, der skal styrke kvaliteten og konsolidere driften efter en årrække med vækst. Fonden lukker afdelingen i Rørbæk, og indfører samtidig en lang række af tiltag, der skal styrke kvaliteten i det pædagogiske arbejde for borgerne.
”I Fonden SEMAI går vi på arbejde, fordi vi brænder for at skabe trygge og udviklende rammer for de borgere, som bor os. Men hen over efteråret har vi konstateret, at der har været enkelte borgere, hvor vi ikke har formået at skabe trivsel, og hvor vi ikke har gjort det godt nok. Det erkender vi, og derfor handler vi naturligvis,” siger Mathias Caland, der er administrerende direktør i Fonden SEMAI.
De mange nye tiltag har fokus på at konsolidere virksomhedens drift og sikre en høj pædagogisk kvalitet.
”Vi skærer ned på antallet af pladser for at sikre, at vi kommer i mål med vores plan om at styrke kvaliteten hele vejen rundt. Derfor lukker vi vores tilbud i Rørbæk. Samtidig har vi iværksat en række tiltag, som kommer til at betyde, at vi styrker kvaliteten og ikke mindst får et bedre overblik over trivslen i vores tilbud,” siger Mathias Caland, der selv har besluttet at rykke helt tæt på driften for at sikre implementeringen.
”Siden jeg kom til Fonden SEMAI, har mit hjerte ligget i at styrke fonden, sikre kvalitet for borgerne og samtidig skabe en god arbejdsplads med et stærkt fællesskab. Jeg har desuden i en periode arbejdet med at sætte nogle nye skibe i søen, hvor vi udvikler en række nye virksomheder, således at vi hjælper endnu flere borgere, som vi ikke havde det rette tilbud til i Fonden SEMAI. Det arbejde har jeg nu givet videre, så det kan blomstre uden for Fonden SEMAI, og derfor er det tid for mig til at rykke tilbage til at have endnu mere fokus på driften i Fonden SEMAI,” siger Mathias Caland.
Som en konsekvens af dette er driftsdirektør Jan Valvik fratrådt sin stilling og forlader Fonden SEMAI.
”Jan Valvik har udført et stort stykke arbejde som driftsdirektør. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen, og jeg ønsker ham held og lykke i hans videre arbejde,” siger Mathias Caland.
Styrker fagligheden i SEMAI
Mathias Caland ser frem til arbejdet sammen med de mange dygtige kolleger i Fonden SEMAI. Han nævner en række konkrete områder, hvor Fonden SEMAI nu styrker organisationen.
”Vi styrker vores arbejde med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Vi er i gang med at opbygge et professionelt HR-team, og vi har sat en meget ambitiøs plan i gang for udviklingen af medarbejderne, så vi styrker fagligheden. Det handler om efteruddannelse i KRAP, Low Arousal 2 og Kollegial respons, der har til hensigt at højne det faglige/tværfaglige niveau. Herudover har vi sat intensivt ind for at motivere medarbejdere til at begynde på meritpædagoguddannelsen, således at fagligheden øges hele vejen rundt,” siger Mathias Caland.
Han nævner desuden en styrket kvalitetsafdeling, som består af pædagogiske konsulenter, sygeplejersker og socialfaglige medarbejdere.
”Vi optimerer vores kvalitetsafdeling, der tilmed rykker tættere på de enkelte tilbud. Blandt andet har vi indført et internt tilsyn for både den social- og sundhedsfaglige del, der skal sikre, at vi hele tiden har fokus på kvaliteten og selv kan reagere, hvis der skulle opstå problemer et sted. Det er igen en konsekvens af, at vi er blevet en større virksomhed, at kravet om en mere systematiseret ledelse og overvågning af kvaliteten og trivslen er øget,” fortæller Mathias Caland.
Et af de områder, hvor der desuden sættes ind, er i brugen af magtanvendelser og den efterfølgende beskrivelse.
”Vi arbejder med en målgruppe af unge, der er meget udfordret, når de kommer her. Vores mål er naturligvis, at vi skal motivere de unge, og at magtanvendelse altid er den absolut sidste udvej i en given situation. Men medarbejderne skal naturligvis også være klædt på til at håndtere en magtanvendelse, hvis det skulle blive nødvendigt. Derfor styrker vi nu medarbejdernes viden om lov om voksenansvar og procedurerne samt den pædagogfaglige beskrivelsesdel i magtanvendelserne. Vi har blandt andet ansat en medarbejder, der ud over at holde interne kurser for medarbejderne, kan være ude i praksis og tale med medarbejderne og klæde dem på til at arbejde med at gøre magtanvendelser mindst muligt indgribende for den enkelte,” siger Mathias Caland.
Tid til konsolidering og fokus på kvalitet
Mathias Caland mener, at Fonden SEMAI efter en periode med stor vækst nu skal ind i en periode med konsolidering og udvikling af virksomhedens kvalitet.
”Det ligger både i mit eget og SEMAIs DNA og, at vi er så optagede af at hjælpe flere. Også de borgere, som er særligt udfordrede. Det vil vi gerne bidrage til at løse. Derfor er vi blevet en større fond på kort tid, og i den forbindelse må vi erkende, at der er nogle forhold, som vi nu har brug for at styrke. Der er stor forskel på ledelse og arbejdet i organisationen, om vi er en lille eller stor fond. Kvaliteten skal følge med, og det er det, vi nu har fuld fokus på,” siger Mathias Caland, der mener, at man generelt i socialsektoren skal turde være bedre til at tale om fejl.
”For mig er fejl en kilde til læring, og jeg håber, at jeg ved at lægge vores udfordringer åbent frem både kan være med til at skabe en ekstra tryghed men også en mere bred erkendelse af, at vi arbejder i et felt, hvor det at begå fejl er et vilkår, som vi skal turde tale højt om. Og når vi gør det, er vi naturligvis også forpligtet til at handle,” siger Mathias Caland.
Fakta: Fonden SEMAI styrker kvaliteten
Fonden SEMAI har de seneste måneder iværksat en lang række af tiltag, der skal øge kvaliteten i det pædagogiske arbejde. Nedenfor er en række af de tiltag.
En styrket kvalitetsafdeling
Fonden SEMAI har styrket kvalitetsafdelingen, som består af pædagogiske konsulenter, sygeplejersker, socialfaglige medarbejdere, supervisor mv. De er blandt andet rykket tættere på afdelingerne, således vi sikrer os, at de mål, som myndighed bestiller, er gennemgående og i fokus i den daglige dokumentation.
Gennemgår beboersammensætning
Selvom Fonden SEMAI løbende revurderer beboersammensætningen i de enkelte afdelinger, har vi igen gennemgået beboersammensætningen for at få klarlagt, om vi i nogle afdelinger har børn og unge, der ikke passer ind i den øvrige sammensætning.
Øget fokus på risikovurdering og struktur
Alle borgere i SEMAI Ung skal have udarbejdet en risikovurdering, Risikovurderingen indeholder en beskrivelse af borgers adfærd, hvad gør personalet ud fra borgers adfærd og hvornår, samt hvilke tiltag kan man gøre ved grøn-gul-rød skaladfærd. Redskabet sikrer, at personalet benytter den rette tilgang. Beskrivelsen er med inddragelse af borger.
Alle afdelinger skal desuden have udarbejdet en individualiseret strukturplan for hver borger. Den skal udarbejdes med de unge ud fra udviklingstrin. Den skal danne ramme for hverdagen i huset. Dette skal sikre, at der ikke stilles overkrav til borgerne. Det er individuelt, om der skal udarbejdes en visualiseret struktur.
Uddannelse af medarbejdere
Der er udarbejdet et særligt 5-dags kursus om KRAP/LA2 ved Specialistgruppen Aarhus. Alle medarbejdere skal igennem dette for at sikre en ensartet tilgang.
Der er sat intensivt ind for at motivere medarbejdere til at starte på merit pædagoguddannelse eller lignende, og der forventes flere, som søger merituddannelsen og pædagogisk assistent.
Herudover skal alle ansatte i SEMAI Ung – faglærte og ufaglærte – gennemgå ensartede forløb fremadrettet, indtil alle har samme basis af faglighed. Fokus er rette tilgang og de metoder, vi arbejder ud fra.
Styrket visitationsprocedure
Der er udarbejdet en ny og visuel visitationsprocedure, som er taget i brug. Der er hyppigere møder mellem tilbudsleder, kvalitet og visitationsteamet. Desuden bliver tilbudsportalen opdateret.
Mål- og trivselssamtaler:
Der afvikles mål- og trivselssamtaler hver 14. dag med alle borgere. Denne afvikles af borgers kontaktperson eller fortrolig voksen i huset.
Videndeling om sundhed
Der vil igennem mål- og trivselssamtaler med borger være et øget fokus på og at opdage borgers sundhedsmæssige behov samt skærpet fokus på borgers generelle trivsel.
Temadage i lov om voksenansvar
Hver 4. måned skal medarbejdere på skift og undervises i lov om voksenansvar, procedure og pædagogfaglige beskrivelsesdel i magtanvendelserne.